BİN BİR KÜLTÜR,BİN BİR LEZZET OSMANLI
BİN BİR KÜLTÜR, BİN BİR LEZZET; Osmanlı:
Binlerce yıl boyunca bir çok kültürü bağrında ağırlayan, izlerini sonraki zamanlara aktaran, her yeni kültüre bağrında yer açan bereketli topraklar…
Yemek sosyal bir paylaşım şekli, kiminle yediğin ne yediğin önemli etkenlerdir. Yaşamın başladığı andan itibaren yediklerimiz mutfak kültürümüzü gelecek nesillere aktarmıştır. Dünyanın önemli mutfaklarından biri olarak görülen Türk mutfağı aslında yemek çeşitleri , pişirme yöntemleri, sofra düzeni, saklama yöntemleri, gelenek ve görenekleri ile büyük zenginliğe sahip..Hadi biz Osmanlı mutfağına bakalım:
Osmanlı mutfağı 2’ye ayrılır;
Büyük mutfak: divan üyelerine, Toy’larda, yaklaşık 5000 kişilik yemekler bu mutfaktan çıkardı.
Küçük mutfak: padişahın yemekleri burada pişirilirdi.
*koyun ve kuzu eti tercih edilirdi.
*ekmeğe önem verilirdi; has ekmek ve beyaz ekmek olarak 2’ye ayrılırdı
*tencere yemekleri meşhurdu.
*misk ve gül suyu tercih edilirdi.
18.Yy sonlarına doğru domates kullanılmaya başlandı.
*deniz ürünleri az miktarda kullanılırdı.(kıyı kısımdakiler daha fazla tüketirlerdi)
*meyve ve bazen baklagillerden pişen et yemekleri
*sade ve meyveli pilavlar
*turşular, peynirler, meze yerine tüketilen salatalar ve bir çok şeyi barındıran Osmanlı Mutfağı günümüze kadar bir çok yemek çeşidini kazandırmıştır.. YAZAN:POLEN ÇELİK
Yorumlar
Yorum Gönder